Reklama
 
Blog | Petr Verosta

Aktivisté Bártík, Hollan a spol. se rozhodli, že tvrdý hazard jsou jen automaty, ostatní je jim fuk!

Uplynulo pár měsíců a situace kolem regulace hazardu v Brně dostala konkrétní obrysy. Dvacet tři městských částí si přeje úplný zákaz provozování hazardních automatů, šest vymezilo minimum míst, na kterých provozování povolí. V MČ Brno-střed bude zrušeno 130 (!) heren a zůstane devět kasin. Rozhodnutí městských částí nyní posvětí magistrát v podobě obecně závazné vyhlášky. Automaty na zakázaných místech následně zruší Ministerstvo financí. Dokonáno jest...

Ke cti brněnských komunálních politiků je vzorový přístup k regulačnímu procesu, který vedl k těmto zásadním opatřením. Byly zajištěny aktuální statistiky provozování automatů, výsledky z provozování, počty léčených gamblerů, zatížení sociálních služeb, statistiky trestné činnosti a přestupků… Byly uspořádány kulaté stoly s odborníky na závislosti pod záštitou národního protidrogového koordinátora. Veřejnost se měla možnost vyjádřit na zastupitelstvech. Média celý proces popisovala a komentovala. Výsledkem jsou odborně podložená rozhodnutí o masivní regulaci a dalších opatřeních v souladu s národní protidrogovou politikou.

Na objednávku pracující skupinka placených propagátorů extrémního řešení prohibice – zelení aktivisté Bártík, Hollan a spol. (Brnění o.s.) však žádá, za nevybíravého komentování politiků slovy „Ty ku..o, zk…vená.“, úplný zákaz provozování výhradně jen hazardních automatů v Brně bez výjimek. Bez komentáře ponechám jejich facebookovou komunikaci:

Svatopluk Bartík řešíme jen tvrdý hazard (vlt, el. ruleta, triplex…). existence kasín s živou hrou je nám jedno. 9 leden v 22:12 (profil facebook.com/hollan.matej)“

Reklama

Z přibližně 320 herních prostředí různých typů s cca 2 900 ks automatů zůstane cca 15 kasin s několika málo stovkami přístrojů v dobře kontrolovaném a zabezpečeném prostředí.

Existuje jistě riziko, jak zareaguje cílová populace s dlouholetou vysokou poptávkou na rapidní snížení nabídky hazardních automatů. Hráči mohou hrát na nelegálních internetových kasinech z počítačů, chytrých telefonů a tabletů. Zejména problémoví a patologičtí hráči mohou za hrou migrovat nebo se budou koncentrovat na několika málo místech, které zůstaly v provozu. Vyhodnocení opatření a dopadů se zejména ukáže na výsledku z provozování za rok 2014 a další léta, zda došlo jen ke koncentraci hraní nebo regulační opatření skutečně měla na společnost vliv (věřím, že dojde k rapidnímu snížení hraní i souvisejících negativních dopadů).

Nicméně brněnská nadprůměrná nabídka hazardních automatů v pohostinstvích, na čerpacích stanicích, nákupních centrech a hernách prošla zásadní korekturou v principu jednoho ze čtyř hlavních protidrogových opatření – omezování nabídky (další opatření jsou prevence, léčba a minimalizace negativních dopadů).

V „boji proti tvrdému hazardu – automatům“ však zelení aktivisté zapoměli na jeden podstatný problém; patologičtí hráči v léčbě uvádějí online hazardní hry a zejména kursové sázení (kamenné sázkové kanceláře a online sázení prostřednictvím statických terminálů či webových stránek) stejně často jako hazardní automaty, tedy druhy her, na kterých byli závislí… Tato fakta jasně zazněla na kulatých stolech odborníků, kde aktivisté byli jako tiché myšky přítomni. Takže není snad ani možné, aby jejich tvrdě a v osobních útocích prosazované prohibiční návrhy nebyly zakázkou potlačit jeden druh hazardu pro zisk jiného stejně nebezpečného, který navíc ani obce regulovat vyhláškami nemohou!!!

Počet sázkových kanceláří v ČR je o několik set vyšší než je počet heren s hazardními automaty. Protože se v nich neprodává alkohol (rvačky, výtržnictví apod.), jsou místy páchání „jen krádeží a loupeží“.  Na pozadí však probíhá kriminalita patologických hráčů v jejich sociálním prostředí bez ohledu na to, zda hrají automaty nebo kursové sázky či online hry.

Ještě mne zajímá jedna úvaha, představme si stejný postup vůči místům s prodejem alkoholu a tabáku. Tedy obecně závazné vyhlášky o regulaci pohostinství a prodejen s alkoholem a tabákem… Důvody by tu byly: tabák ročně zabije přes 20 000 osob, společenské náklady užívání tabáku stály v jen v roce 2007 33,1 mld. Kč. Alkohol ročně zabije cca 5 000 osob, je příčinou 89 % trestných činů a přestupků, spáchaných pod vlivem návykových látek a v roce 2007 stál společnost 16,4 mld. Kč. Důvodem by bylo prosazování „tabákového“ zákona obcemi, na který se ale zvysoka v ČR kašle, viz např. ESPAD, Výroční zpráva o stavu ve věcech drog, výzkumy užívání alkoholu a tabáku atd.

Co vzkázat „občanským aktivistům“, kterým trvalo jen krátkou dobu překonat respekt z odborníků na závislosti a jimi navrhovaných funkčních řešení, kteří tuto situaci pro své zviditelnění zneužívají a prosazují prohibici, která prokazatelně vede jen k výdajům, utrpení, černému trhu, bez vlivu na výskyt závislosti a související dopady?

Co říci governmentu, politické reprezentaci a odborné veřejnosti v zemi, která je na prvních místech v užívání alkoholu, tabáku, marihuany a hazardních her na světě?

Co žene část společnosti do sebedestruktivního chování?